Ne Amaçlamışlar?
L-karnitin takviyesi, dayanıklılık sporcuları tarafından iskelet kasındaki içeriğini ve egzersiz sırasında yağ asidi oksidasyonunu artırmak, toksik açil gruplarını azaltmak, kas glikojenini korumak ve kas yorgunluğunu geciktirmek için kullanılır. Uzun süreli egzersiz sırasında enerji üretimi için yağ asitlerinin kullanımının artması koşucular için faydalıdır. Çünkü kas glikojeninin korunmasını sağlar ve böylece aerobik dayanıklılığı artırır.
L-karnitinin akut tüketimi ve farklı dönemlerde bu takviyenin etkisini araştıran çalışmalar mevcut. Ancak bu çalışmaların çoğu, bisiklet ergometresinde maksimum oksijen tüketimi (VO2max) ölçümlerine odaklanmış ve sağlıklı, antrenmansız kişiler üzerinde gerçekleştirilmiş çalışmalardır. Bununla birlikte, dayanıklılık sporcularında 5000 m gibi orta mesafeli bir yarıştan sonra karnitin konsantrasyonunu araştıran çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu çalışma, L-karnitin takviyesinin 5000 m’lik yarış performansının süresi üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamakta. Ayrıca serbest yağ asidi, kan karnitini, laktat ve L-karnitin takviyesi dönemini takiben yarışta verilen glikoz tepkileri ölçülmekte.
Katılımcılar
Çalışmaya, hiçbir tıbbi ilaç, diyet takviyesi veya doping kullanmayan antrene dayanıklılık sporcusu olan 20 erkek katılmış. Katılımcılar randomize, çift kör grup yaklaşımında, L-karnitin grubu (KAR = 10) ve plasebo-kontrol grubu (PLA = 10) olarak iki gruba ayrılmış. Tüm katılımcılar haftada 3 kez, günde yaklaşık 90 dakika antrenman yapmış.
Çalışma Protokolü
Her iki gruptaki sporcular, L-karnitin veya plasebo eklenmeden önce bir pistte 5000 m yarışını tamamlamış. Ertesi gün, L-karnitin grubuna L-karnitin, plasebo-kontrol grubuna maltodekstrin üç hafta süreyle verilmiş. Bu besinsel takviyenin tamamlanmasından bir gün sonra, tüm sporcular için yarış aynı sırayla gerçekleştirilmiş. Her iki grupta yarış öncesi ve sonrası denemelerini, sirkadiyen ritim etkisini kontrol etmek için günün aynı saatinde (08.20) katılım göstermiş.
Olası dehidrasyonu önlemek için yarıştan 90 dakika önce alınan 500 ml su (21° C) dışında tüm sporculara denemeden üç saat önce herhangi bir yiyecek ve içecek madde tüketmemeleri talimatı verilmiş. Her iki grupta 10 dakikalık bir ısınmayı (koşu, eklem mobilizasyonu ve esnetme egz.) takiben 5000 m’lik bir yarıştan oluşmuş. 3 hafta boyunca, deneysel ve plasebo katılımcılarına sırasıyla günde 2 x 1.5 g L-karnitin kapsülü ve maltodekstrin verilmiş.
Ne Bulmuşlar?
Besinsel takviye döneminden önce ve sonra gruplar arasında 5000 m yarış süresinde anlamlı bir fark olmadığı bulunmuş. Başlangıçta, L-karnitin takviyesinden sonra önemli ölçüde daha yüksek olan kan karnitin haricinde, gruplar arasında takviye öncesi ve sonrası dönemler arasında fizyolojik parametrelerde yine hiçbir fark olmadığı ortaya konmuş. Karnitinin L-karnitin grubunda plasebo grubuna göre daha yüksek olması dışında, tüm parametreler gruplar arasında benzer seviyelerde bulunmuş.
Sonuç
Bu çalışmanın bulgusu, dayanıklılık sporcularında 3 hafta boyunca 2 x 1.5 g/gün L-karnitinin, 5000 m performans süresi üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını, ancak kan karnitinin, plasebo grubuna kıyasla, takviye süresinden sonra anlamlı ölçüde daha yüksek olduğunu ortaya koymuş. L-karnitin takviyesi, serbest yağ asitlerini ve kan laktatını düşürmüş ve dayanıklılık denemesini takiben kan şekeri seviyelerini korumuş.
Çalışmaya yönelik yorumlar
Teorik olarak, L-karnitin takviyesi, karnitin kas içeriğini artırarak sağlıklı insanlarda yağ asidi oksidasyonunu ve egzersiz fonksiyonunu geliştirmelidir.
Ancak, şimdiye kadar hiçbir bilimsel temel, sağlıklı bireyler veya sporcular için karnitin takviyesinden sonra egzersiz performansında iyileşmeyi destekler nitelikte değil.
Dahası, karnitin metabolizmasının yakın zamanda kardiyovasküler hastalıklar için yeni bir risk faktörü olarak kabul edildiği düşünüldüğünde kontrolsüz miktarlarda karnitinin takviye olarak kullanımına dikkat edilmelidir.