Nasıl YapılırDayanıklılık Sporları

VO2pik ve VO2maks karşılaştırması

VO2pik kavramı, VO2maks’a benzer düzeylere sahip olsa da kavramsal olarak farklıdır ve çoğu zaman birbiri ile karıştırılabiliyor. Tek egzersiz seansında tükenmeyle sonlanan kademeli testteki 15 veya 30 saniyelik en yüksek hareketli ortalamaya karşılık gelen oksijen tüketimine zirve oksijen tüketimi (VO2pik) denilmektedir.

Kademeli egzersiz testinden elde edilen en yüksek oksijen tüketimi gerçek maksimal düzeyi düşük belirlediği için bu VO2pik kabul edilmektedir. Bu yüzden son zamanlarda gerçek VO2maks’ı (maksimal oksijen tüketimi) belirlemek için doğrulama testlerine gerek duyulmuştur (Midgley ve ark, 2009; Astorino ve ark, 2009; Mier ve ark, 2012; Çolakoglu ve ark, 2016; Poole ve Jones, 2017).

VO2pik
VO2pik ve VO2maks değerleri profesyonel ve amatör sporcuların dayanıklılık antrenmanlarının programlamasında egzersizin şiddetini ayarlamak için kullanılmaktadır.

Bir örnekle anlatmak gerekirse sporcu koşu bandında 8 km/sa hız ile koşuyor olsun. Sporcunun hızının her iki dakikada bir 1,5 km/sa hız arttırıldığı kademeli test protokolü sonunda sporcunun en yüksek oksijen tüketimi 60 mL/dk/kg ölçülmüş olsun ve buna karşılık gelen koşu hızı saatte 20 km/sa olduğunu varsayalım. Bu kademeli testten elde edilen değerin VO2pik mi yoksa VO2maks mı olduğunu anlayabilmek için doğrulama testlerinin yapılması önerilmektedir.

Sporcunun kademeli testten elde edilen VO2pik’e karşılık gelen hızda (bu örnekte 20 km/sa), bu hızın yaklaşık %10 altında ve üzerindeki koşu hızlarında farklı günlerde tükenene kadar koşması istenir. Bu sabit hızlardaki koşu hızlarından herhangi biri sırasında en yüksek 15 veya 30 saniyelik hareketli ortalamaya karşılık gelen oksijen tüketimi (VO2) tüketimi kademeli testten elde edilen 60 mL/dk/kg’dan yüksek ise bu en yüksek değer VO2maks olarak kabul edilir. VO2maks düzeyinin altındaki diğer VO2 düzeyleri ise VO2pik olarak değerlendirilir. Dolayısıyla kademeli testten elde edilen en yüksek oksijen tüketimi (VO2) yanıtı, sabit şiddette testlerle doğrulanmış ve böylelikle gerçek VO2pik belirlenmiştir.

Bazı araştırma gruplarına göre VO2pik ve VO2maks arasındaki bu yakınlık %5’ten biraz daha az veya biraz daha yüksek (Billat ve ark, 2000; Black ve ark, 2015; Buchheit ve Laursen, 2013; deAguilar ve ark, 2013; Dupont ve ark, 2002; Hill ve ark, 1997; Wakefield ve Glaister, 2009) olduğu gösterilmesine rağmen gerekliliği halen tartışılmaktadır.

Patreon üzerinden bizlere maddi destek olmak ister misin ?
Become a patron at Patreon!

Refik Çabuk

Lise ve Üniversite yıllarında Atletizm/Uzun atlama branşıyla ilgilendi ve ulusal düzeyde dereceler elde etti. 2011 yılında, Ege Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü’nde üniversite eğitimine başladı. Üniversite eğitimini 2015 yılında Ege Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü’nde tamamladı. 2016 yılında, Ege Üniversitesi Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans programına başladı ve 2019 yılında mezun oldu. Şu anda Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Antrenörlük Eğitimi alanında doktora programı yapmaktadır. 2017 yılından beri Bayburt Üniversitesi/Antrenörlük Eğitimi Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu