Tanım
Çocuklarda bisiklet; pedallama, frenleme, yön değiştirme gibi motor becerileri içeren bilişsel becerinin de ön planda olduğu karmaşık becerilerin bütünüdür. Bisiklete binme becerilerinin uygulanması, çocuğun yaş ile ilgili gelişimi ve deneyimiyle ilgilidir. Çocukluk döneminde, bisiklet genellikle yürüyüşün aksine daha hızlı bir şekilde daha uzun mesafeleri kat etme fırsatı sunduğu için özgürlüğe giden yolu temsil eder. Bu nedenle, bisiklete binmeyi öğrenmek, çeşitli olumlu sağlık ve çevresel faydalar dışında, bir çocuğun gelişiminde temel bir kilometre taşını da ifade eder.
İstatistikler
Bisiklet kullanımının artışı bisiklet kazalarının sayısındaki artışa da yol açmaktadır. Özellikle 9-12 yaş grubundaki çocuklar (karmaşık becerilere maruz kalınması sebebiyle) ile 65 yaş üzeri yetişkinler (koordinasyon becerisinin azalması sebebiyle) risk altındadır. Yapılan araştırmalarda, çocuklardaki bisiklet kazalarının ana sebebi olarak (%55’i) zayıf şekilde yapılan dönüş becerileri raporlanmıştır.
5 yaşındaki çocuklarda henüz gelişmemiş psikomotor beceriler ve hareket eden bisiklet kontrolünün zorluğu, olası kazaların önünü açan temel unsurlardır. 5 yaşında çocuklar uygun donanım ve uzman eğitmen desteği sağlandığında, öncelikle dengeyi ve pedallama becerisini, sonrasında ise bisiklet sürüşünün sağlanması adına keskin olmayan yuvarlak dönüşleri yapabilme becerisine sahiptir.
Uygulama sırasında, daha karmaşık beceriler kapalı bir ortamda veya yetişkin gözetimi altında geliştirilebilir ve çocukların kısa mesafeler için bağımsız olarak bisiklet sürmelerine izin verildiğinde 9 yaş civarında beceri gelişimi giderek daha önemli hale gelir.
7 yaşındaki çocuklara göre 4 ya da 5 yaşında bisiklet sürmeye başlayanların daha deneyimli olmalarına rağmen, yaralanma riskleri daha yüksektir. Bu nedenle uzman eğitmen gözetiminde alınan eğitimler belli risk faktörlerini azaltmak adına önem teşkil etmektedir.
Bu konuyla ilgili bir diğer yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.