Genel Bilgi
Yedili kadınlar Ragbi ile İlgili Genel Bilgiler:
- Yedili kadınlar ragbi, olimpiyat oyunlarına 2016 Rio’dan itibaren dâhil edilmiş bir spor dalıdır.
- Maç süresi: 14 dakika (2×7 dk oyun ve 1 dk devre arası dinleme)
- Takım kadrosu: 12 kişi (7 kişi sahada, 5 kişi yedekte)
Ne Amaçlamışlar?
Kadınlar yedili ragbide, erkeklerde olduğu gibi hızın ne kadar önemli olduğu bilindik bir konu olsa da, bu faktörle ilgili değerlendirmeler literatürde yer alan özgül çalışmalar ile sınırlıdır.
Her ne kadar özgül olmasa da, ragbide genel olarak sporcuların kat ettiği mesafe ve sprint atma sıklığına göre bir takım analizler yapılabilir. Bir çok çalışmanın bulgularına göre, erkek oyuncular oyun boyu kat ettikleri mesafenin %14-19’un >5.0 m/s hızda ve ortalama maç başına 11 kere > 5,6 m/s hızlarında çaba gösterir. Kadınlarda isetoplam kat edilen mesafenin %6-13’ü >5.0 m/s hızında ve sadece 5,3-6,5 efor >5.6 m/s üzerinde yapıldığı gözlemlenmiştir.
Bazı çalışmaların bulguları da elit kadın ragbicilerin maç esnasında ulaştığı hızları ortalama olarak 6,4-7,4 m/s göstermiştir.
Bu çalışmanın amacı, yedili kadınlar ragbi maçı boyunca sporcuların, maksimal hızlarına (Vmaks) ulaşıp ulaşmadıklarını, ‘’backs’’ ve ‘’forward’’ oyuncuları arasındaki hız açısından farklılık bulunup bulunmadığını ve bu faktörlerin bir maçın kaderini hangi boyutta etkilediğini araştırmaktır.
Ne Yapmışlar?
- 2015 yılında gerçekleştirilen uluslararası 6 maçın dataları değerlendirilmiş.
- Data toplamada GPS sistemi kullanılmış (JOHAN Sports, Noordwijk, NT) .
- Oransal-Vmaks turnuvalardan önce ölçülmüş.
- Vmaks’ın yedili ragbi üzerindeki etkisinin, antrenörlerin >%90 Vmaks’daki hızlarının oyun sonucunda etkisini görsel analog ölçeği (VAS) tekniğiyle değerlendirmesi istenmiş.
Katılımcılar: Aynı milli takıma mensup olan 12 oyuncunu 2 gruba ayrılmış (Forward: n=5, yaş 27,boy 170,4 cm, vücut kütlesi 69,8 kg; Backs: n=7, yaş 24,6, vücut kütlesi 62,4 kg)
Vmaks Ölçümü: Testler 4-6 derece sıcaklıkta maçlara 2 hafta kala ve 1 hafta aralarlar çim sahada 2 kerede tamamlanmış.
Testlerin birincisi sporcular yorgun değilken , ikincisi ise yorgun olduklarında (antrenman sonu) yaptırılmıştır.
Birinci Testin Protokolu: Maç öncesi yapılan ısınmaya benzer 15 dakika ısınma yapılmıştır.
- 4 dk dinlenme (D)
- 6 ×50 m maksimum efor (tekrar arası D:4 dk)
İkinci Testin Protokolu: Isınma birinci protokol ile aynı olup,ısınmadan sonra kısa Yo-Yo (test 15. seviyeden başlatılmış) ile sporcuların istemli yorulması sağlanmış ve daha sonra oyunu simüle etmek için katılımcılara 2’li şekilde yüksek yoğunluklu 3 dk (1:3 oranında yüklenme/dinlenme) tackle ve kontakt içeren driller yaptırılmış. Daha sonra Vmaks testleri yapılmış.
GPS Oyun Analizi:
- Isınma başlangıcından 10 dk önce GPS cihazları açılmış ve maçtan hemen sonra kapatılmış.
- Maçta oynamayan sporcuların verileri ve hatalı olan 2 veri seti değerlendirme dışı tutulmuş.
- Her oyuncunu kat ettiği mesafe ve ulaştığı hız 59 veri setinden analiz edilmiş.
- Oyun başına mesafelerin ve hızların analizi için sadece tam oyun dosyaları kullanılmış.
- Maksimum hız öneminin analizi için tüm dosyalar kullanılmış.
Vmaks Öneminin Analizi: Sony HDRCX410 kamera ve LongoMatch video analiz programı (LongoMatch 1.0.2, Fluendo, Spain) vasıtasıyla oyuncuların 5 oyun boyu Vmaks’ın ≥%90’ın üzerindeki hızlara ulaştığı kısımlar parçalanmış (toplam 35 klip). İki antrenörden ulaşılan hızların maç sonucunda etkisi, VSA yöntemiyle değerlendirilmek üzere gösterilmiş.
Ne Bulmuşlar?
Çalışmanın ana bulguları Tablo1 ve Tablo 2’de özetlenmiştir.
Vmaks Analiz Önemi: Antrenörler Vmaks’ın %90’ına ulaşıldığında VSA yönteminde 75-100 arasında değerlendirdiler ve bu da maç sonucunda büyük etki olarak kabul edildi.
Çalışmaya Yönelik Yorumlar
Yedili kadınlar ragbi antrenmanlarında diğer biyomotor yetilerin yanı sıra hızın oldukça ön plana çıktığı bilinen bir gerçektir. Takımlar oyuncularının düzeyine, cinsiyetine ve oynadıkları pozisyonlara göre özgül antrenman programları planlayabilirler. Özellikle hız faktörüne her oyunda ortalama 10 kez tekrarlandığı için daha çok ağırlık verilmelidir. Bir diğer önemli detay da sprintte dayanıklılık olabilir. Bazen yedili oyunlarda nadir de olsa sporcular Vmaks hızlarının %100’ne bile ulaşabiliyorlar ve bu durumlarda etkin bir toparlanma yapabilme kapasiteleri sezon boyu hazırlandıkları antrenmanlara, özellikle sprint intervallere dayanıyor.