Ne Amaçlamışlar?
Hidrojenle zenginleştirilmiş su (HS) tüketiminin birçok faydası daha önce yapılan çalışmalar ile ortaya konmuştu. Literatürde yağ metabolizmasını hızlandırması, yağ oranını ve serum trigliserit seviyelerini düşürmesi, egzersiz sonrası yorgunluğu azaltması, tekrarlı sprintlerde zirve güç çıkışını artırması ve mitokondriyal ATP üretimini yükselterek aerobik metabolizmayı geliştirmesi gibi olumlu etkilerin gösterildiği çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, direnci kademeli artan bisiklet egzersizinde tek kullanım ile 2 haftalık düzenli HS kullanımının aerobik kapasite üzerine etkilerini karşılaştırmaktır.
Nasıl Yapmışlar?
Çalışmaya, ortalama yaşları 20 olan 20 sağlıklı erkek üniversite öğrencisi katılmış olup, katılımcılar hidrojenle zenginleştirilmiş su grubu (HSG) ve plasebo grubu (PSG) olarak ikiye ayrılmış. Katılımcılar 500 mL HS veya PS içtikten yarım saat sonra ilk egzersiz testlerini uygulamışlar ve 2 haftalık kullanım sonrası son kez HS veya PS tüketimlerinden yine yarım saat sonra ikinci egzersiz testlerini uygulamışlar. Egzersiz testi olarak her dakikada 20 W artan bir protokol takip etmişler. Egzersiz sırasında gaz analizörü ile ölçüm almışlar. Katılımcılardan algılanan zorluk seviyelerini (RPE) her dakika göstermeleri istenmiş. Ayrıca test sırasında 150 W seviyesinde ve hemen test sonrası kan laktat seviyelerini ölçmüşler.
Ne Bulmuşlar?
Tek kullanımlık hidrojenle zenginleştirilmiş su ile plasebo alımları arasında oksijen alımı, karbondioksit verimi, solunumsal değişim oranı, dakikadaki solunum miktarı, dakikadaki kalp atım sayısı ve algılanan zorluk parametrelerinde anlamlı fark bulunmamış. Ancak 2 haftalık HS kullanımı, dinlenim durumunda solunumsal ve dolaşımsal bir fark yaratmamasına rağmen; egzersiz testindeki zirve güç çıktısında ve zirve oksijen alımında anlamlı bir yükseliş sağladığı görülmüş. Kan laktat değerlerinde ve algılanan zorluk seviyesinde anlamlı bir fark bulunmamış.
Pratik Uygulama Önerisi
Literatürde H2 desteği için hidrojen ile zenginleştirilmiş su kullanıldığı gibi hidrojen soluma yöntemi de kendine yer bulmaktadır. Araştırma sonucunda hidrojenle zenginleştirilmiş su kullanımının H2 soluma yöntemine göre daha pratik ve kullanışlı olduğunu, aerobik performansın VO2maks ve VO2 zirve ile güçlü bir ilişkisi olduğunu ve bu çalışmanın sonuçlarına göre düzenli HS kullanımının aerobik performansa olumlu etkileri olacağı belirtildi.
Bu sonuç VO2maks’ın sadece fiziksel antrenmanlar ile geliştirilebildiği anlayışını değiştirerek beslenme desteği ile de aerobik performansta gelişim sağlanabileceğini ortaya koymaktadır. Aynı zamanda kardiyorespiratuar uygunluğun ölüm oranının önemli bir belirteci olduğunu, bu sebeple düzenli HS kullanımının sağlığı korumak ve geliştirmek açısından da faydalı olabileceği söyleniyor. Hidrojen ile zenginleştirilmiş suya ulaşmak için ise internet mağazalarından da yaklaşık 50 dolara satılan bir aparata sahip olmanız yeterli.
Çalışmaya yönelik yorumlar
Çalışmadaki katılımcıların sporculardan seçilmemiş olması, alınan sonucun aerobik performansı ve VO2maks’ı halihazırda yüksek seviyede bulunan sporcularda da görülüp görülmeyeceği sorusunu akıllara getirmektedir. Ayrıca göze çarpan bir diğer sorun ise katılımcılar deney ve plasebo gruplarına ayrılırken grupların ön test sonuçlarına göre eşlenmemiş olması. Dolayısıyla bu durum araştırma sonucunda ortaya konan gelişim düzeyine yönelik şüphe uyandırıyor.