Ne Amaçlamışlar?
Bu çalışma, yedi günlük aktivite içeren bir tatilin metabolizma ve adipokinler üzerindeki etkilerini araştırmıştır.
Nasıl yapmışlar?
52 sağlıklı kişi, Doğu Tirol’deki sekiz otelden birinde (deniz seviyesinden 670 – 980 metre yüksekte) yedi gün geçirmiş ve iki tür tatil aktivitesine katılmış. İlk gruptaki 30 katılımcı haftada ortalama 33.5 saat golf oynamış, ikinci gruptaki 22 kişi ise, haftada ortalama 14.2 saat süreyle batonlu yürüyüş yapmış veya e-bisiklet (elektrik destekli) kullanmıştır. Batonlu yürüyüş veya e-bisiklet süre, yoğunluk ve enerji harcaması açısından benzer aerobik egzersizler olması nedeniyle birlikte gruplandırılmıştır.
Aktiviteler, haftada altı gün gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara hafta boyunca bir gün izin alma özgürlüğünü tanınmıştır. Diyet hedefleri, bireysel kalori veya alkol alımı kontrolü yapılmamıştır. Katılımcılar, yemek alışkanlıklarına ve otelin menüsüne uygun olarak dilediklerini yeme özgürlüğüne sahip olmuşlardır.
Leptin, adiponektin, GF-21, irisin, omentin-1, betatrofin ve resistin gibi metabolik parametreler ve adipokinler tatile başlamadan bir gün önce ve tatilden bir gün sonra olmak üzere iki kez ölçülmüştür.
Ne Bulmuşlar?
- Bir hafta sonra, sadece batonlu yürüyüş ve e-bisiklet grubunun vücut ağırlığında 1 kilogramlık önemli bir düşüş gözlenmiştir.
- Golf grubunda HDL-C, FGF-21, irisin ve omentin-1’de önemli değişiklikler görülmüş
- Batonlu yürüyüş ve e-bisiklet grubunda da trigliseritler, HbA1c, leptin ve adiponektinde değişiklikler görülmüştür.
- Her iki grupta da betatrofin veya resistinde önemli bir değişiklik kaydedilmemiştir.
Sonuç
Haftada birkaç saat aktivite programı ile yedi günlük bir tatil, metabolik sendromun patofizyolojisinde rol oynadığı bilinen metabolik parametrelerde ve adipokinlerde olumlu değişikliklere neden olmuştur. Bu metabolik değişiklikler, faaliyetin türüne bağlı olarak büyüklükleri ve önemi bakımından farklılık gösterebilir.